Brambory, sladké brambory – mýty opředené suroviny

Image

V současné době stoupá obliba bezobilných, tzv. grain-free krmiv, která neobsahují žádné obiloviny. Můžeme diskutovat o tom, jestli to má nebo nemá pro psy nějaké výhody, nicméně grain-free granule jsou velmi populární, i když samotná skutečnost, že neobsahují obiloviny, ještě nemusí zaručovat jejich kvalitu. S rozvojem bezobilných granulí ale vyvstává otázka, čím obiloviny v granulích nahradit. Protože žádné granule nelze vyrobit pouze z masa, musí obsahovat také rostlinný škrob. Ten psi využívají jako zdroj energie a současně funguje jako důležité pojidlo. Bez škrobu by granule nedržely pohromadě, rozpadaly by se. Významným zdrojem škrobu jsou kromě obilovin a luštěnin také některé druhy hlíz, tedy brambory, sladké brambory nebo méně známá tapioka (maniok).

Brambory patří ve výživě psů k velmi kontroverzním surovinám. Dlouhá léta se tvrdilo, že nejsou pro výživu psů vhodné, že je nedovedou trávit a že mohou být dokonce nebezpečné. Ve starší literatuře bývají řazeny mezi nežádoucí složky psí potravy. A přesto je najednou trh zaplaven granulemi, které obsahují významný podíl brambor. Jak to tedy je doopravdy? Používají výrobci granulí záměrně surovinu, která je pro psy nevhodná nebo dokonce škodlivá? Pravda je někde jinde. Brambory jsou hlízy rostliny zvané lilek brambor. Rostliny z čeledi lilkovité, do které patří, bývají více či méně jedovaté a brambor není výjimkou. Celá rostlina obsahuje jedovatý alkaloid solanin, nejméně se ho nachází právě v jedlých hlízách, které rostou pod zemí. Solanin je látka poměrně odolná, ale dá se z brambor snadno vyplavit při vaření ve vodě, ve které se rozpouští. Takže platí, že pro výživu psů nejsou rozhodně vhodné syrové brambory, brambory uvařené ve vodě nebo ve vodní páře jsou však bezpečné. A jak je to s často diskutovanou stravitelností brambor? Bramborový škrob je zasyrova prakticky nestravitelný. Při vaření nebo jiné tepelné úpravě se škrob postupně rozkládá na jednodušší cukry, které mají příjemnou chuť a jsou lépe stravitelné. Proto může pes dobře strávit a využít čerstvě uvařené brambory nebo brambory v granulích, kde bývají obsažené jako bramborové vločky. V doma uvařených bramborách, které necháme vystydnout, dochází ovšem k procesu, který vede k postupnému snižování stravitelnosti škrobu. Takže pokud chceme použít brambory jako přílohu v domácí stravě a máme mladého nebo aktivního psa, který potřebuje spoustu energie, je vhodné dát raději brambory čerstvě uvařené. Pokud ale máme psa staršího, méně aktivního nebo s nadváhou, jsou pro něj vhodnější brambory uvařené a vychladlé, kde je škrob mnohem méně stravitelný a chová se spíše jako vláknina (tzv. rezistentní škrob). Taková příloha psa zasytí, ale mnoho energie mu neposkytne. Brambory jsou dále zdrojem některých minerálních látek a vitamínů. Díky vysokému obsahu draslíku a nižšímu obsahu sodíku a fosforu jsou vhodnou přílohou pro psy s onemocněním ledvin nebo srdce a po uvaření a vychladnutí je lze s úspěchem použít také u diabetiků.

Kromě obyčejných (tzv. bílých) brambor se v bezobilných granulích často vyskytují také sladké brambory neboli batáty. Jejich název trochu klame, kromě podobného vzhledu a obsahu škrobu nemají s bramborami téměř nic společného. Jedná se o hlízy tropické rostliny povijnice batátové (jedlé), která je blízkým příbuzným našeho známého plevele, svlačce. Na rozdíl od brambor neobsahují žádné jedovaté látky, zato jsou bohaté na vitamíny a mají vysoký obsah betakarotenu. Obsah minerálních látek je v nich podobný jako v bramborách, navíc obsahují také významné množství železa. Batáty mají lepší nutriční vlastnosti než běžné brambory a jsou považovány za jednu z nejzdravějších příloh v krmivech pro psy. Kromě škrobu obsahují i jednoduché cukry, které jim dodávají nasládlou chuť a zvyšují jejich energetickou hodnotu. Ve srovnání s bramborami mají také vyšší množství vlákniny. Jsou dobře stravitelné a obsahují celkově více energie než běžné brambory. Pro lepší využitelnost škrobu je vhodné podávat je tepelně upravené podobným způsobem jako běžné brambory.